Liberianerna gick man ur huse på tisdagen för att välja ett nytt parlament – och inte minst – en ny president.

– Jag tror att valdeltagandet var väldigt högt, konstaterade valkommissonens ordförande Jerome Korkoya på tisdagseftermiddagen.

Korkova bedyrade samtidigt att alla som köat i många timmar kommer att tillåtas rösta.

"Välorganiserat"

Enligt en talesperson för valkommissionen räknar man med att kunna presentera preliminära resultat redan under onsdagen, rapporterar AFP.

– Det har varit mycket fredligt och välorganiserat, säger Joe Pemagbi, en av de många valobservatörer som är på plats i det västafrikanska landet.

Valet av Ellen Johnson Sirleafs efterträdare ses som ett viktigt test för den demokratiska processen i det av inbördeskrig svårt ärrade Liberia. Kampanjen har gått lugnt till och nu återstår det bara för de knappt 2,2 miljoner röstberättigade att säga sitt om vem som ska ta över när den sittande presidentens mandattid löper ut.

I presidentvalets första omgång finns 20 kandidater som vill ta över makten efter den 78-åriga Nobelspristagaren. Bland de favorittippade finns fotbollsikonen George Weah, vicepresident Joseph Boakai, oppositionsveteranen Charles Brumskine och läskmiljonären Alexander Cummings.

Ingen väntas dock få tillräckligt många röster för att kamma hem segern – utan en andra och avgörande valomgång väntas mellan de två toppkandidaterna om ungefär en månad.

Ellen Johnson Sirleaf har hyllats för sina insatser för fred och stabilitet i Liberia. Men landet är fortfarande ett av de fattigaste i världen och ekonomin drabbades hårt av utbrottet av ebola för några år sedan.

Därtill klagar många liberianer på utbredd korruption och brist på grundläggande offentlig service.

Valet gäller även vicepresident och ledamöter till representanthuset. Preliminära resultat väntas inom två dygn.