De första bilarna av märket Datsun 713 Bluebird anlände till Finland med fraktfartyget Pireus i oktober 1962. Finland var det första landet i Europa som började importera bilar av märket Datsun. Nästan på dagen 55 år senare är Datsun, som numera heter Nissan och importeras av Nissan Nordic Europe, en fortsatt populär bil i Finland.

– Nissan Qashqai är inom crossover segmentet den näst mest sålda modellen i Finland. Sedan bilen lanserades 2007 har det sålts 40 000 Qashqai, säger Anu Eskola, landschef för Nissan i Finland, i ett pressmeddelande.

Japanska bilar var inte speciellt kända för finländare i början av 1960-talet. Det förändrades när teknologernas bilklubb fick i uppdrag att testa en Datsun Bluebird. Året var 1963.

– De skulle köra bilen 50 000 kilometer men det blev över 100 000 kilometer under tre månader. Då uppstod en slogan som var "Datsun håller", säger Eskola.

Nio år efter att Bluebird lanserades var det dags för följande storsäljare, nämligen Datsun 100A. Det var Nissans första framhjuldrivna serietillverkade bil. Bilen var den mest sålda småbilen i Finland i början av 1970-talet.

Datsun Cherry, som kallats "alla tiders Datsun", nådde samma försäljningssuccé i början av 1980-talet.

Den lilla bruksbilen Micra presenterades i Finland 1983. Det var den första generationen Micra. Den modell som säljs i dag är femte generationens Nissan Micra. Bilen valdes, som första japanska bilmärke, till årets bil i Europa 1993.