För att locka fler till att skriva in sig som Vasabo vid magistraten satsar Vasa stad nu på en kampanj, Bli Vasabo. Syftet med kampanjen är att få så många nya stadsbor, främst studerande, att officiellt bli Vasabor. Många flyttar till Vasa på grund av studier eller jobb men gör inte alltid en flyttanmälan.

I synnerhet studerande kan låta bli att skriva sig i Vasa för att de ska kunna utnyttja både den kommunala hälsovårdsservicen på sin hemort och tjänsterna som Studenternas hälsovårdsstiftelse erbjuder i Vasa.

– Det är nytt för många att det fortfarande är möjligt att använda hälsovårdsservicen i hemstaden även om man skulle mantalsskriva sig i Vasa genom att göra en anmälan om servicebehov, säger Vasa stads marknadsföringschef Rita Kuha.


Fokus på motion och fritid

Kampanjen som inleds i dag och pågår fram till den 22 november erbjuder nya Vasabor bland annat motionskort till staden motionstjänster, fribiljetter till Vasa simhall och en inträdesbiljett till en Sportmatch.

– Med hjälp av detta paket vill vi göra nya Vasabor mer bekanta med tjänsterna och möjligheterna till fritidsaktiviteter i vår stad. I vår stad finns aktiviteter som lämpar sig för alla och kommuninvånarnas välbefinnande är viktigt för oss, säger Kuha.

En orsak till att äldre personer inte mantalsskriver sig kan exempelvis vara tillgången på vård. Den som byter hemort kan även glömma bort att göra en flyttanmälan vid sidan om övrig brådska med flytten.

– Det lönar sig för dig att skriva dig i Vasa, eftersom du får använda servicen på din boendeort och rösta i val i din boendekommun, säger Kuha.

Mer info om kampanjen finns på Vasa stads webbplats.