Sibelius-Akademin och Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) bjuder skolorna i Svenskfinland på konsert i höst. Konserten "Vägen hem – en vandring i finlandssvenska tonlandskap" framförs i oktober och november som en del av det officiella Finland 100-programmet. Konserten ges tre gånger i Vasa Övningsskolas festsal och fyra gånger i Musikhuset i Helsingfors. I Vasa blir det två konserter tisdagen den 7 november och en konsert onsdagen den 8 november.

Konserten är gratis och intresset bland skolorna stort. I Vasa är det fullsatt och här är det närmare 2 000 barn och ungdomar som tar del av evenemanget. Konsertsalen i Musikhuset fylls fyra gånger, vilket betyder nästan 7 000 åhörare.

Under konserten står såväl etablerade artister som långt hunna musikstuderande på scenen. Publiken får höra bland andra Maria Kalaniemi, Marianne Maans, Max Zenger, Toon Verheyen, Mikael Jakobsson och en symfoniorkester under ledning av Kaapo Ijas. Konferencier är Nicke Lignell.

– Det blir musik i många olika genrer och improvisation av kända melodier. Publiken får också delta i allsånger, säger Marina Lindholm, lektor i musikpedagogik vid Sibelius-Akademin.

Lindholm är projektledare för konserten och har planerat programmet.

Musiken får sällskap av illustrerande konstverk. För det visuella innehållet står studerande vid bildkonstlinjen vid Tölö gymnasium i Helsingfors och Gymnasiet Grankulla samskola.

Marina Lindholm har tillsammans med sina studerande desstom utarbetat ett pedagogiskt material så att man i skolorna kan förbereda sig och få ut mer av konserten. Materialet finns på www.uniarts.fi/vagenhem.

Som värd för och arrangör för konserten står avdelningen för musikpedagogik vid Sibelius-Akademin, som i år firar 60-årsjubileum. Konserten möjliggörs tack vare bidrag från Fredrik Pacius minnesfond vid Svenska litteratursällskapet i Finland.