Dödssiffran efter de svåra bränderna i Kalifornien har stigit till 17 personer. Av de döda återfanns elva personer i Sonoma county, två i Napa county, tre i Mendocino county och en i Yuba county. Bland dem fanns ett gift par på 100 och 98 år.

Tusentals brandmän kämpar mot de 17 aktiva bränderna, och inget slut verkar finnas i sikte. På tisdagen kallades hjälp in från räddningstjänsten i granndelstaten Nevada.

– Det här är total förödelse, och det kommer att ta oss ett tag att ta oss ur det här. Det skulle kunna handla om dagar, eller till och med veckor. När vi se ser på det som förstörts så är det som efter en explosion. De här människorna sprang bokstavligen talat ut från sina hem i sista minuten med bara kläderna på sig, säger Ken Pimlott, chef vid Kaliforniens myndighet för skogs- och brandskydd (Calfire), till San Francisco Chronicle.

Håller andan

Efter en förhållandevis lugn tisdag väntas situationen förvärras på onsdag eftermiddag, lokal tid. Vinden väntas då åter att ta fart och komma upp i hastigheter på upp till 18 meter i sekunden, vilket gör att bränderna rör sig snabbare igen.

USA:s vädermyndighet National weather service (NWS) har gått ut med en rödflaggsvarning för onsdag och torsdag. Varningsnivån är den högsta, och innebär att minsta lilla gnista kan leda till en stor skogsbrand.

– Alla håller bara andan nu, och väntar och ser ifall de kan få kontroll över bränderna innan vinden tar fart i morgon. Det är en obehaglig situation, säger Jonathan Kaufmann, som befinner sig i Santa Rosa, till TT.

"Värsta i historien"

Brandmännen går nu en kamp mot tiden för att försöka skära av de tre värsta bränderna, Atlasbranden nordost om staden Napa, Nunsbranden i Kenwood och Tubbsbranden utanför Santa Rosa.

Under tisdagen bombades bränderna från helikoptrar med tusentals liter brandskyddsmedel. Myndigheterna beskriver kampen som en "belägring".

– Jag väntar mig att det här blir den värsta brandkatastrofen i Kaliforniens historia, säger Mike Thompson, demokratisk ledamot i USA:s representanthus från Kalifornien, till San Francisco Chronicle.

Dödssiffran väntas bli ännu högre när räddningstjänsten kommit längre i sitt arbete med att söka efter kroppar i de omkring 2 000 byggnader som förstörts. Enbart i Sonoma county har omkring 180 personer anmälts saknade.

Kalifornien

  • Kalifornien är USA:s folkrikaste delstat med omkring 39,2 miljoner invånare (2016).
  • Delstaten har en areal på 411 000 kvadratkilometer, vilket är något mindre än Sverige.
  • Kalifornien brukar benämnas som världens sjätte största ekonomi.
  • Guvernör i delstaten är Jerry Brown.
  • Källa: Nationalencyklopedin