Den Japanska elektronikjätten Toshiba har kommit på en lösning som förkortar laddningstiden av batterier utvecklade för elbilar och elfordon. Bolaget har utvecklat ett litiumjonbatteri som ska kunna laddas på sex minuter. Ett fulladdat batteri ger en räckvidd på 320 kilometer. Toshibas lösning bygger på att den pol, eller anod, som tar emot ström har en större kapacitet än den anod som finns i traditionella litiumjonbatterier. Ett nytt material i anoden gör att kapaciteten kan fördubblas.

Det nya batteriet har enligt Toshiba en hög energitäthet och batteriet kan laddas rekordsnabbt. Polen baserar sig på material som titan och niob. Toshiba utvecklade de första litiumjonbatterierna redan 2008. Den teknik som nu ska lanseras beskrivs som nästa generationens batteriteknik.

Risken för att batteriet ska tappa effekt eller kortsluta i till exempel kalla förhållanden är enligt Toshiba mindre än med traditionell batteriteknik. Enligt Toshiba kan den nya batteritekniken användas i olika fordon, men också i kraftverk och hissar.

Kauppalehti var först med nyheten i Finland.