I indexet, som Europeiska jämställdhetsinstitutet släppte på onsdagen, har Finlands poäng ändå sjunkit i två av mätarna: makt och tidsanvändning.

Det klart jämlikaste landet i jämförelsen mellan de 28 EU-länderna var Sverige. Danmark belade andra platsen.

Social- och hälsovårdsministeriet uppger att poängtappet vad gäller politisk och ekonomisk makt beror på att andelen kvinnor i riksdagen och regeringen samt i chefsställning på Finlands Bank har sjunkit jämfört med början av 2010-talet.

Finland är trots det fortfarande vid sidan av Sverige och Danmark det av EU-länderna där makten fördelas jämnast mellan män och kvinnor. Ungern, Grekland och Tjeckien finns i botten av listan.

I jämlikhetsindexet jämför man utvecklingen i EU-länderna under de föregående tio åren. Indexet mäter jämlikheten mellan könen i sex områden: arbete, pengar, kunskap, makt, tid och hälsa.

Finlands poäng förblev oförändrade eller förbättrades lite vad gäller jobb, pengar, kunskap och hälsa.

Jämlikheten inom tidsanvändningen försämrades förutom i Finland även i elva andra länder. Orsaken är att kvinnor använder mer tid än män för olika slags hushållsuppgifter samt för att sköta barn och anhöriga. I nästan alla medlemsländer deltar männen mer än kvinnorna i hobbyer utanför hemmet.