Det nya partiets registreringsprocess inleds på Justitieministeriet på måndag, uppger föreningsordföranden Sampo Terho.

Grupperingen Blå framtid bildades efter att en del av Sannfinländarnas riksdagsledamöter lämnade partiet då Jussi Halla-aho valdes till Sannfinländarnas ordförande.

Europa-, kultur- och idrottsminister Terho säger att det är osannolikt att partiet deltar i presidentvalet med en egen kandidat. Det slutliga beslutet ska fattas inom de närmaste veckorna. Eftersom Blå framtid inte har några ledamöter som valts in i riksdagen från partiets listor skulle kandidaturen förutsätta en valmansförening och en insamling av 20 000 anhängarkort.

I de senaste opinionsmätningarna har partiet haft ett mycket anspråkslöst väljarstöd. I Yles senaste opinionsmätning låg stödet på 1,5 procent.

Sannfinländarna uppger att de betraktar den blå riksdagsgruppens insamling av anhängarkort som "verksamhet som skadar partiet".

– Jag bedömer inte Sannfinländarnas verksamhet medan jag bygger upp ett eget parti. Det jag kan säga är dock att om jag hade lust att bråka med Sannfinländarna skulle jag ha stannat kvar i partiet, säger Terho.