Herlin var en av Finlands rikaste personer. Han var en av lasthanteringstillverkaren Cargotecs huvudägare samt storägare i förlagsaktiebolaget Teos och mediebolaget Alma Media. Han var styrelseordförande i Teos och styrelsemedlem i Alma Media.

Herlin gjorde även en lång journalistkarriär i Kauppalehti, Suomen Kuvalehti och Ilta-Sanomat.

Alma Media bekräftar nyheten om Herlins död.

– Niklas Herlin har haft en betydande roll i utvecklingen av det finländska mediefältet, som förespråkare av kvalitetsjournalism och som ställningstagande kolumnist. Vi beklagar djupt de anhörigas sorg och tackar Niklas Herlin för hans arbete för vårt bolag, säger Alma Medias styrelseordförande Harri Suutari i ett pressmeddelande.


Ägare i Cargotec

Niklas Herlins pappa Pekka Herlin ledde Kone till att bli ett internationellt ledande företag inom sin bransch och bolagets segertåg har fortsatt. Däremot tog familjerelationerna skada. Pekka Herlin flyttade över beslutsmakten i Kone till Antti Herlin i mitten av 1990-talet förbi de andra barnen. Hanna, Ilkka, Niklas och Ilona Herlin fick inte kännedom om arrangemanget förrän år 2000.

Pattläget i Kone löstes då lasthanteringsverksamheten, som köpts av Partek, flyttades över till ett nytt bolag Cargotec där Hanna, Ilkka, Niklas och Ilona blev huvudägare.

Cargotec meddelade i dag att Niklas Herlin dött plötsligt och beklagade de anhörigas sorg.


Med stort hjärta

Herlin arbetade som journalist med månadslön i 14 år innan han 2001 övergick till att bli frilansare. 2003 grundade han Kustannusosakeyhtiö Teos tillsammans med vänner och kolleger.

– Niko, om vi bara kunde tacka dig med så stort hjärta som du alltid naturligt kunde visa, vi saknar dig, skrev förlagets personal i ett pressmeddelande i dag.

Herlin har två vuxna barn.

Herlin sade 2013 till FNB att hans arbete för personer med funktionsnedsättningar började den 3 december 1986.

– Min dotter föddes då. Tre dagar senare ringde jag Kehitysvammatuki och frågade vad som borde göras, sade Herlin.

Herlin har belönats med Kehitysvammatuki 57:s medalj.