På nationell nivå väntar cirka 500 personer på organtransplantation. Varje år avlider 5–10 procent av dem som väntar på en organtransplantation, eftersom man inte hittat ett lämpligt organ i tid. Med anledning av nationella donationsveckan som firas den här veckan vill Vasa sjukvårdsdistrikt uppmärksamma behovet av fler organdonatorer.

– En organdonator kan i genomsnitt hjälpa tre människor, säger Raku Hautamäki som är biträdande överläkare på Vasa centralsjukhus intensivvårdsavdelning.

Skillnaden mellan olika sjukvårdsdistrikt är stor i fråga om antalet organdonatorer. Antalet donatorer varierar från noll till fyrtio per en miljon invånare. För att antalet donatorer i Vasa ska motsvara det nationella medeltalet behöver man tre organdonatorer per år.

– 2015 hade vi fyra organdonationer på Vasa centralsjukhus, medan vi i fjol inte hade en enda. Antalet varierar årligen utan någon klar orsak, säger Hautamäki.

Den vanligaste orsaken till att organdonationen inte kan genomföras är osäkerheten om den hjärndödas vilja att donera organ och anhörigas negativa inställning till organdonation.

Genom att underteckna ett organdonationskort ger man sitt samtycke att ens organ och vävnader efter en eventuell hjärndöd kan användas till att hjälpa en annan människa.

Mer information om organdonationer finns på webben.