Festivalen ordnas av föreningen Regnbågsankan och är öppen för alla.

– Det är en minifestival i Svenskfinland som både vill samla ihop regnbågsfolket och bjuda in allmänheten för att se vad vi håller på med, säger Regnbågsankans verksamhetskoordinator Fredrika Biström.

I år har Regnbågsankan valt att hedra aktivisten Kaj Heino som gick bort i fjol och vars specialområde var dominans. Därför ordnas i samband med regnbågshelgen en workshop i den japanska bondagekonsten shibari. Under den stora festen, som ordnas på lördag, ska deltagarna också få smakprov på den dekorativa konsten.

Hederstiteln Guldankan delas också ut under festen. Priset tilldelas personer, projekt eller instanser som jobbat för mångfald, mänskliga rättigheter, fördomsfrihet och sexuella minoriteters och könsminoriteters rättigheter, främst inom Svenskfinland. Bland tidigare vinnare finns Kaj Korkea-aho, Jeanette Östman och medborgarinitiativet Tahdon 2013.

– Kvällsfesten innehåller lite av varje: Aktivism, underhållning och humor. Bland annat uppträder Tom of Puukko, säger Biström.

På programmet för helgen finns också en informationsträff för föräldrar till hbtiq-barn, filmvisningar, brunch samt Regnbågsmässan Kärleksband. Mässan ordnas för tionde året i rad och firas i S:t Lars kyrka i Vanda.