Finländaren Ayla Albayrak som dömdes till fängelse i sin frånvaro på tisdagen är ändå veterligen den första utländska journalisten som fått en dom. Albayrak har både finskt och turkiskt medborgarskap.

– Det här säger det väsentliga om pressfriheten i Turkiet just nu. Oberoende journalistik är ett brott i Turkiet, och man kan hamna i fängelse för det. Inte heller de internationella medierna går trygga, säger Journalistförbundets ordförande Hanne Aho, som kräver att domen hävs.

EU-kommissionen kräver att Turkiet ska respektera allas rätt till en rättvis rättegång. En informatör vid EU-kommissionen säger till FNB att kommissionen är orolig över de upprepade gripandena av och rättegångarna mot journalister i Turkiet. Informatören säger att EU:s Ankara-delegation har täta kontakter med de berörda medlemsländernas ambassader.

Albayrak dömdes till fängelse i två år och en månad för en

artikel som publicerades i The Wall Street Journal i augusti 2015. Artikeln handlade om livet och striderna i Silopi i de kurdiska områdena i sydöstra Turkiet. Den turkiska regimen ansåg att artikeln spred terroristpropaganda och stödde en förbjuden kurdisk organisation.

WSJ: Opartisk rapportering

The Wall Street Journal uttryckte genast sitt stöd för Albayrak. I ett ställningstagande som redaktionsledningen skrivit kallar den åtalet vansinnigt. Enligt tidningen var Albayraks artikel opartisk. Hon skrev till exempel inte berömmande om de unga kurdiska krigare som hon intervjuade eller om PKK. I artikeln påpekades att både Turkiet och USA klassar PKK som en terrororganisation.

– Allt som hon gjorde för att rapportera den här artikeln så opartiskt och objektivt som möjligt skedde inom ramarna för såväl god journalistisk sed som Turkiets lagar, skriver WSJ:s redaktionsledning.

I sitt svaromål till rätten tillbakavisade Albayrak anklagelserna om att hon skulle ha idealiserat terrorism i artikeln.

– När man beaktar det nuvarande klimatet i Turkiet så borde det här förskräckliga beslutet inte ha kommit som någon överraskning för mig, men det gjorde det, sade Albayrak till Wall Street Journal efter att domen förkunnats.

Hon befinner sig just nu i New York, och enligt tidningen tänker hon överklaga domen.

Soini: Har tagit upp problemen med Turkiet

Utrikesminister Timo Soini (Blå) säger att man har påtalat den problematiska situationen för journalistiken i Turkiet med landets ledning men att det behöver sägas igen.

– Trots att situationen inte är tillfredsställande tror jag inte att Turkiet vill bli av med alla utländska journalister, det är inte förnuftigt. För journalistiken är situationen problematisk, det måste man säga till dem, och det har sagts.

Utrikesministeriet är medvetet om Albayraks situation och ambassaden i Ankara har hand om ärendet och har haft kontakt med turkiska myndigheter. Soini säger att man tar ärendet allvarligt men att man inte kan berätta alla detaljer i offentligheten.

Enligt organisationen Amnesty International finns det fler fängslade journalister i Turkiet än i något annat land.

Albayrak har tidigare arbetat bland annat på Yle och Helsingin Sanomat. På FNB arbetade hon våren 2002.