|

Medborgarinitiativet Ingen marknadsvara! har samlat över 50 000 namn

Medbogarinitiativet Ingen marknadsvara! som vill trygga mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning har nått gränsen på 50 000 stödförklaringar. Det betyder att medborgarinitiativet går till behandling i riksdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Vi är glada över att initiativet fått så stort stöd. Det visar att många tycker att situationen med offentlig upphandling av tjänster för personer med funktionsnedsättning är ohållbar, säger Lisbeth Hemgård, verksamhetsledare för FDUV, intresseorganisationen för svenskspråkiga med intellektuell funktionsnedsättning.

Medborgarinitiativet motsätter sig att boende och annat nödvändigt stöd för personer med funktionsnedsättning upphandlas. Enligt finsk lag och FN:s funktionshinderkonvention ska personer med funktionsnedsättning få vara med och bestämma om service som gäller dem. Denna rätt förverkligas inte i dag då de juridiskt sett inte är part i ärendet vid offentlig upphandling.

– På grund av upphandling av till exempel boenden har personer med funktionsnedsättning tvingats flytta eller så har hela personalen bytts ut och rutinerna ändrats, säger Lisbeth Hemgård.

Handikappforum och Delegationen för boende för personer med utvecklingsstörning KVANK startade medborgarinitiativet 12.6.2017. Som medlem i dessa har FDUV varit med i kampanjen. Stödförklaringar samlas in till och med 12.12.2017.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Regeringen överväger att ta i bruk beredskapslagen – fyra paragrafer aktuella

Statsminister Sanna Marin.
Foto: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Statsminister Sanna Marin.

Regeringens diskussioner i Ständerhuset i Helsingfors avslutades efter klockan 20 på onsdagskvällen.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan