Hovrätten dömde mannen, som var 18 år gammal vid brottstillfället, till två år och fyra månader ovillkorligt fängelse för grov våldtäkt. HD ansåg att våldtäkten inte var grov och sänkte straffet till två år och två månader fängelse.

Däremot ändrade HD inte på hovrättens straff för de två minderåriga män som hovrätten dömt till ett år och nio månaders fängelse.


"Ingen strävan att förnedra offret"

Fem unga män började följa efter en kvinna som lämnade tågstationen i Mosabacka i januari 2015. Tre av männen våldtog kvinnan så att de höll fast henne och två av dem stack in sina händer i hennes byxor och trängde in fingrar i hennes vagina och anus. De övriga två följde med brottet på nära håll men deltog inte i gärningen.

Hovrätten ansåg att våldtäkten var grov eftersom den begicks av flera personer och på ett särskilt förödmjukande sätt.

HD konstaterade att en våldtäkt som begås med fingrar i sig inte kan anses vara mindre grov än en som sker med könsorganet. Även det faktum att gärningsmännen var många kan ses som en försvårande omständighet.

Å andra sidan ansåg HD att våldtäktsmännen inte särskilt strävade efter att förödmjuka offret. HD:s slutsats var att brottet som helhet sett inte kan bedömas vara grovt.


Offentlighet en förmildrande omständighet

HD ansåg ändå att våldtäkten var så skrämmande för offret att straffet borde vara hårdare än för samma brott i gemen. Utgångspunkten borde enligt HD i det här fallet vara 2,5 års fängelse.

Samtliga gärningsmäns unga ålder och offentligheten kring fallet beaktades ändå som förmildrande omständigheter. Åldersskillnaden mellan männen var inte stor, eftersom 18-åringen fyllt år två månader innan han deltog i våldtäkten.

– När vi bedömer de svarandes skuld är det uppenbart att en delorsak till att de begick brottet var åldersrelaterad omognad, konstaterar HD i sin dom på torsdagen.

Enligt HD hade offentligheten kring våldtäkten en exceptionellt skadlig inverkan på de dömda.

– Redan i förundersökningsskedet rapporterade medier om en gruppvåldtäkt som begåtts av utlänningar. De misstänktas namn, bilder och kontaktuppgifter blev offentliga redan före rättegången. De svarande fick motta hot.

HD säger att de dömdas skolgång avbrutits och att barnskyddet placerat de minderåriga gärningsmännen i en barnskyddsenhet. HD konstaterade att offentligheten efter brottet och konsekvenserna av den var en exceptionell och oförutsedd annan konsekvens som bör beaktas då rätten fäller sin dom.

HD röstade om straffet. Två av de fem medlemmarna skulle ha dömt gärningsmännen strängare medan en skulle ha gett 18-åringen ett lindrigare straff.