Partiernas riksdagsgrupper får vänta till nästa vecka med att syna det nya förslaget till valfrihetslag. Familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) meddelar om saken på Twitter. Hon skriver att vård- och grundlagsexperter måste bedöma vissa detaljer innan förslaget är klart.

Ursprungligen var det meningen att riksdagsgrupperna skulle behandla lagförslaget redan under sina möten på torsdagseftermiddagen.

Social- och hälsovårdsministeriet har också inhiberat presstillfället i vilket det var meningen att presentera förslaget för medierna.


Regeringspartierna enades sent på söndagskvällen om de sista justeringarna av valfrihetslagen och huvudlinjerna offentliggjordes i måndags.

Centern och Samlingspartiet är ändå oeniga om användningen av kundsedlarna som ingår i lagförslaget. Oenigheten gäller hur bindande beviljandet av kundsedlar skulle bli för landskapen. Samlingspartiet har talat om subjektiv rätt, Centern åter oroar sig över att för mycket förpliktelse kunde försvaga den offentliga sidans förmåga att sköta sina åligganden, om för mycket kunnigt folk på grund av sedeln slinker över till den privata sidan.


I måndags meddelade Saarikko att lagen innehåller en noggrann förteckning på vilka tjänster landskapen måste erbjuda kundsedlar för. Inrikesminister Paula Risikko (Saml) sade på måndagen att hon ser de klarare linjerna förknippade med sedlarna som en klar förbättring på den för Samlingspartiet så viktiga valfriheten.

– Grundlagsutskottets förutsättningar var i själva verket verkligt bra, eftersom vi nu måste säga exakt om till exempel kundsedlarna vad de beviljas för. Vi lyckades förstärka kundsedelns roll så det blev en subjektiv rätt, säger Risikko.


Veterligen kan sedeln erbjudas för till exempel hemtjänst, rehabilitering och operationer, men listan har ännu inte offentliggjorts.

Dessutom skulle landskapen frivilligt kunna erbjuda sedlarna för vissa andra tjänster.

Enligt FNB:s uppgifter hör rådgivningstjänsterna till den service det skulle vara möjligt för landskapen att sköta via kundsedlar även på den privata sidan. Rådgivningarna kommer alltså inte direkt att omfattas av valfriheten. I den modell regeringen förhandlar om möjliggörs serviceproduktionen utan att man splittrar upp rådgivningstjänsterna på vårdcentralerna.