– Det är väldigt tragiskt. Ett utträde är alltid en signal, säger Mats Djurberg, generalsekreterare på svenska Unesco.

Även Israel meddelar att landet lämnar FN-organet. Beskedet meddelades av USA:s utrikesminister Rex Tillerson till Unescos generalsekreterare Irina Bokova på torsdagen.

"Jag beklagar djupt beslutet från USA att dra sig ur Unesco", säger Irina Bokova i ett uttalande.

Utträdet från FN-organet, som arbetar i frågor om utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation, sker den 31 december.

– Vi beklagar att USA väljer att lämna organisationen. Ett starkt USA behövs i det multilaterala systemet. Vi ser att Unescos mandat är viktigare än någonsin. Vi behöver ett USA som står upp för press- och yttrandefrihet, vetenskap, utbildning och mot extremism, många av de frågor som är aktuella i dag, säger Mats Djurberg, generalsekreterare på svenska Unesco, till TT.

Blir svårare att driva

Han vill inte spekulera i om utträdet är ett resultat av vilken president som styr USA men konstaterar att tajmingen är anmärkningsvärd när Unesco just nu är inne i en process för att välja en ny generalsekreterare. Irina Bokova har suttit på posten sedan 2009 och hennes mandat är på väg att gå ut.

USA slutade att ge pengar till FN-organet efter att det gav Palestina medlemskap 2011. Washington-regeringen har återkommande kritiserat Unesco för resolutioner som USA anser vara anti-israeliska.
Unesco utser bland annat världsarv, men Mats Djurberg konstaterar att organisationen arbetar med en rad andra frågor, som hat och hot mot journalister, att motarbeta propaganda och verka för fred och säkerhet.

Stor skuld

– De här frågorna kan bli svårare att driva. Vi behöver fler krafter som står upp, inte färre, och det är FN:s engagemang som avgör vad man kan göra. När USA drog sig ur finansiellt så innebar det ett tapp på 30 procent av Unescos finansiering. Men det finns länder som Sverige som ökat sitt engagemang i Unesco de senaste åren.

Samtidigt har USA en stor skuld på omkring 500 miljoner dollar till FN-organet, enligt Djurberg. Han hoppas att andra länder kan kliva fram nu när USA lämnar.

– Det är väl en förhoppning, och har visat sig i andra sammanhang, som när USA drog sig tillbaka i frågor om sexuell reproduktiv hälsa, säger Mats Djurberg.

Även Israel

USA kommer inte att ha någon rösträtt i organisationen men kan ha kvar ett engagemang som observatör.

– Unescos mandat är mer relevant än någonsin. Man får nästan gå tillbaka till när Unesco bildades 1945 och man då hade erfarenheter från andra världskriget om hur man använde kultur för att göra skillnad på människor, utbildning för att hjärntvätta människor och vetenskap för att tillverka fruktansvärda bomber. Och man använde kommunikation, som är Unescos fjärde ben, propaganda, för att människor inte skulle få saklig information, säger Mats Djurberg.

Premiärminister Banjamin Netanyahu säger att även Israel förbereder sig för att lämna Unesco. I ett uttalande säger han också att USA:s beslut att lämna FN-organet var "modigt och moraliskt".
Netanyahu har instruerat Israels utrikesministerium att förbereda skilsmässan.