Men skyldigheten är inte absolut eftersom man inte kan förplikta en enskild producent att producera på båda språken, säger regeringsrådet Pekka Järvinen på Social- och hälsovårdsministeriet.

Social- och hälsovårdsministeriet förväntades på torsdagen presentera det nya utkastet till valfrihetslag för journalister. Men pressträffen ställdes in med anledning av den politiska tvisten om omfattningen av landskapens skyldighet att bevilja kundsedlar.

Någon politisk diskussion om språkparagraferna fanns däremot inte, säger Järvinen.

– Utgångspunkten är att när landskapet godkänner producenter för kundsedeltjänster ska det i mån av möjlighet ombesörja att det finns producenter på båda språken, säger Järvinen.

Gäller också personlig budget

Landskapen ska också försöka se till att det finns service på båda språken för dem som använder en personlig budget. Men det är besvärligare eftersom producenterna för personlig budget inte genomgår samma procedur som de producenter som producerar kundsedeltjänster. De som vill producera kundsedeltjänster anmäler sig och blir godkända av landskapet, men de som har personlig budget får fritt välja var de får sina tjänster.

Riksdagens grundlagsutskott kritiserade i somras just bestämmelserna kring kundsedlarna i valfrihetslagen. Utskottet ansåg att det var olämpligt att producenter av direktvalstjänster, i praktiken vårdcentralerna, skulle åläggas att se till att producenter av kundsedeltjänster fyller språkkraven. Nu har detta alltså ändrats till att det är landskapets skyldighet, konstaterar Järvinen.

"Ett steg i rätt riktning"

Folktingssekreteraren Markus Österlund säger att ändringen är ett steg i rätt riktning.

– Det är ett steg till att landskapen kan ha koll på att det finns valfrihet på båda språken för dem som använder en kundsedel, säger Österlund.