Ministeriet har tidigare bett kommunen om en utredning om vilka åtgärder som vidtagits på grund av brottsmisstankarna. I utredningen, som ministeriet fick i går, uppger kommunen att ärendet behandlas av kommunfullmäktige under ett extramöte som ordnas senast den 17 november. Ministeriet anser ändå att tidtabellen är för utdragen.

Om kommunen inte vidtar tillräckliga åtgärder kan ministeriet inleda en utredningsprocess om kommunens agerande. Syftet med en sådan process är att hjälpa kommunen att säkra sin förmåga att fatta beslut och en fungerande administration i ett exceptionellt läge.

27 står åtalade

Flera åtal har väckts mot förtroendevalda i Kittilä kommun. Åtalen är kopplade till att kommundirektören Anna Mäkelä sades upp och även till tidigare beslutsfattares agerande i Kittilä.
27 kommunala beslutsfattare åtalas för grovt missbruk av tjänsteställning. En sekreterare vid ett tillfälligt utskott åtalas för medhjälp till grovt missbruk av tjänsteställning och flera kommunala beslutsfattare åtalas för brott mot arbetssäkerheten, diskriminering i arbetet och missbruk av tjänsteställning.

Alla åtalade nekar sin skyldighet till brotten enligt ett pressmeddelande från Uleåborgs åklagarämbete.

Åtalen behandlas senare i Lapplands tingsrätt.

Korrigerad 14.10 i texten stod det felaktigt att 28 kommunala beslutsfattare åtalas för grovt missbruk av tjänsteställning. Det rätta antalet är 27.