Dvärgplaneten Haumea ligger i utkanten av vårt solsystem. Nu har astronomer kunnat visa att den är omgiven av en ring.

– Det är första gången en ring har upptäckts runt en planet längre bort från solen än planeten Neptunus, skriver José Luis Ortiz vid Andalusiens astrofysiska institut vid Sierra Nevada-observatoriet i Spanien i ett pressmeddelande för en artikel i det senaste numret av tidskriften Nature.

Ringen kunde upptäckas sedan tolv teleskop från tio europeiska observatorier riktades mot den punkt där dvärgplaneten passerade framför en ljus stjärna den 21 januari 2017.

Ringen ligger i samma plan som Haumeas ekvator och omloppsbanan för Hi'iaka, en av dvärgplanetens två månar. Tidigare har man bara känt till ringar kring de stora planeterna Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.

– Det visar att ringar kan förekomma oftare än vi tidigare trott, i vårt och i andra solsystem, skriver José Luis Ortiz.

Haumea är en dvärgplanet i Kuiperbältet, ett bälte av en stor mängd små himlakroppar – bland annat Pluto – som färdas i banor runt solen och är beläget bortom Neptunus. Planeten ligger 50 gånger längre bort från solen än vad Jorden gör. Namnet Haumea syftar på en hawaiiansk fruktbarhetsgudinna.