Experter säger att Putins nästa period inte blir tråkig, eftersom förändringens vindar sveper genom Ryssland inom en snar framtid.

– Omfattande förändringar är oundvikliga inom de kommande 2–3 åren. De ligger helt runt hörnet, säger professor Valerij Solovej vid det Moskvabaserade institutet för internationella relationer MGIMO.

Solovej kan ännu inte säga ifall förändringarna är revolutionära eller inte, men någon slags ny version av Ryssland står vi ändå inför.

– När man talar med representanter för den ryska eliten märken man att folk är säkra att Putins tidevarv snart når sitt slut.

Programdirektören Arkady Moshes vid Utrikespolitiska institutet säger att Putins nästa period kan beskrivas som en övergångsperiod. Även om presidenten sitter kvar, kommer kvalitativa förändringar att ske i Ryssland.

Det här beror delvis på att tiden går framåt: nya väljare som röstar i presidentvalet år 2024 och deras föräldrar känner inte Sovjetunionen på annat sätt än från historieböckerna.

– Det betyder inte att de skulle vara liberala och sträva efter vad väst vill. När man inte alls minns Sovjetunionen, minns man inte de goda sakerna, men inte heller de onda med den tiden, säger Moshes och hänvisar till att Stalins popularitet har ökat i Ryssland.

"Putin och unga talar skilda språk"

Enligt Solovej håller Putin gärna kontakt med unga, men hans sätt att uppträda som äldre och klokare fungerar inte helt och hållet.

– Unga förstår inte Putins skämt. Han och unga talar skilda språk, säger professorn.

Att en förändringsvåg är på väg i Ryssland, syns också i den allmänna opinionsmiljön. Traditionellt har man värdesatt stabilitet, men för första gången på 25 år suktar medborgarna efter förändring framom att den nuvarande situationen fortsätter. Önskemålen riktas i nuläget mot sociala och ekonomiska förändringar, inte så mycket mot politiken.

– Ur Kremls synvinkel ser det här ändå farligt och eventuellt också revolutionärt ut, säger Solovej.

Ryska och utländska experter är också av den åsikten att ekonomin i Ryssland är dömd till ett dödsläge om inga reformer görs.

Enligt Solovej väntar sig Kreml inte några stora förändringar av marsvalet, men spelar ändå med säkra kort. Aleksej Navalnyj, som är populär inom oppositionen, får inte ens ställa upp och man försöker påverka slutresultatet via sociala medier.

– Enligt beräkningar kan Kreml mobilisera 30 000–40 000 betalda användare (i olika sociala medier), säger Solovej.

Då Putin inte utmanas av någon annan kandidat, är politisk apati det vill säga att allt färre väljer att rösta, det västa hotet mot att han väljs på nytt.