Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, har extremiströrelsens syriska stridande redan flytt staden.

En talesman för den kurdisk-arabiska alliansen SDF uppskattade att hela staden kan vara erövrad före helgens slut. På lördagen kontrollerade SDF redan 90 procent av staden.

Lokala klanledare förhandlade på lördagen fram ett avtal om ett överlämnande av staden till SDF. I utbyte ska IS kvarvarande styrkor få lämna staden. Under dagen hade redan delar av IS styrka kapitulerat
SDF uppgav tidigare att utländska IS-krigare inte kommer att få lämna staden, men enligt lördagens avtal ska även de evakueras.

Under veckan har över tusen civila lyckats fly från det krympande IS-kontrollerade området, men tusentals är fortfarande kvar i stridsområdet. IS rapporteras använda en del av dem som mänskliga sköldar.
De kurdiska YPG-styrkorna och deras arabiska allierade avancerade till al-Raqqas utkanter i juni och har sedan dess steg för steg erövrat staden.

Under tre år var al-Raqqa extremiströrelsen IS administrativa centrum. Rörelsen rapporteras även ha planerat sina terrordåd i staden. Stadens invånare har vittnat om offentliga, extremt grymma avrättningar.

Samtidigt som SDF förberedde sin slutoffensiv i al-Raqqa erövrade de ryskstödda regeringsstyrkorna staden Mayadin i grannprovinsen Deir Ezzor. Mayadin var ett av IS sista fästen i Syrien.
Enligt militärkällor dödades ett stort antal IS-krigare under operationen. På lördagen hade man redan inlett minröjning i staden.

IS har kontrollerat al-Raqqa och Mayadin sedan 2014.

Efter förlusten av Mayadin är IS nu trängt tillbaka till gränsområdet mellan Syrien och Irak.

Bakgrunden till kriget i Syrien

  • Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.
  • I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.
  • I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.
  • Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.
  • Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.