Enligt kurdiska källor har Iraks centralstyre krävt att kurderna överlämnar staden till regeringen senast under natten mot söndag.

Oljestaden Kirkuk kontrolleras av kurdiska peshmerga-styrkor men även centralstyret gör anspråk på staden. Situationen i Kirkuk har blivit spänd sedan kurderna sade ja till självständighet i folkomröstning. Iraks regering anser att folkomröstningen var olaglig.

Bland annat Iraks president Fuad Masum, som själv är kurd, och USA försöker medla i tvisten. USA vill att parterna ska koncentrera sig på att besegra extremiströrelsen IS

Iraks premiärminister Haider al-Abadi upprepade så sent som i går att "våra väpnade styrkor får inte och kommer inte attackera våra egna medborgare, oavsett om de är araber eller kurder". (FNB–AFP–TT)

Fakta: Irakiska Kurdistan

  • Sedan 1992 har kurderna full kontroll över omkring två tredjedelar av det område som de kallar irakiska Kurdistan. Det rör sig om de tre provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyya som omfattar omkring 50 000 kvadratkilometer och där det bor över 5 miljoner människor (och därtill ett stort antal flyktingar).
  • Det självstyrande områdets huvudort är Arbil (Erbil), som på kurdiska kallas Hewlêr. Det bor också kurder i de angränsande provinserna Tamim (Kirkuk), Nineve (vars huvudstad är Mosul) och Diyala längre söderut samt i Bagdad.
  • Dagens gränser är dock omstridda och många människor har flytt eller fördrivits under upprepade krig och uppror. 2014 tog kurdiska styrkor kontroll över ytterligare landområden, däribland oljestaden Kirkuk.
  • Relationerna med Bagdad har blivit allt mer ansträngda de senaste åren, på grund av konflikter om olja och territorium.
  • Den 25 september hölls en folkomröstning om självständighet i irakiska Kurdistan och i vissa omstridda områden i Irak. Enligt den kurdiska valkommissionen fick ja-sidan 92 procent av rösterna. Folkomröstningen har fördömts av Bagdad och av grannländerna Turkiet och Iran.