Som tur är, läggs allt inte i skräpkorgen. Även om Kon Mari-metoden, det vill säga att man slänger bort allt onödigt i hemmet, har samlat på sig många följeslagare går högklassiga böcker och dvd-filmer fortfarande bra åt i antikvariaten. Försäljningen har till och med ökat.

– Det här året väntas bli bättre än i fjol, så jag klagar inte, säger försäljaren Timo Surojegin.

Surojegin driver en affär som säljer använda böcker och filmer i Kampen i Helsingfors. Han är också ordförande för Finska Antikvariatföreningen.

– På 1980-talet hade vi fler kunder, men då samlade folk böcker på ett helt annat sätt. Nu säljer man dem allt mer för att användas på riktigt i stället för att bidra till någon rolig samling.

Surojegins antikvariat säljer också produkter på nätet. Affärer som endast sysslar med försäljning i den fysiska affärslokalen klarar sig nödvändigtvis inte längre.

Klassiker säljer

Cd-skivan blir knappast en succéprodukt på nytt, men det finns en stark efterfrågan för böcker.

– Använda böcker säljer väldigt bra i Finland, säger Jukka Lavonen som driver näthandeln Antikvaari.

Han berömmer bokbranschens "positiva myller" och säger att hans affärsverksamhet under det senaste året vuxit mycket.

– Av allt som sker här omkring känns det som att boken är tillbaka, ifall den nu ens hade försvunnit. Återvinningsattityden ökar också.

Finlands största nätantikvariat, Antikvaari, representerar över 80 försäljare och säljer över 100 000 böcker per år. Sortimentet innefattar också filmer och musik.

I Surojegins affär säljs inte cd-skivor, men filmklassiker och dvd-filmer som hör till mer sällsynta genrer går bra åt.

– Typiska Hollywood-filmer som Anttila i tiderna sålde för en euro, vill jag inte ha, säger han.

Bästsäljare från några år tillbaka är de minst eftertraktade böckerna inom antikvariatbranschen. Engångslitteratur väcker inte intresse bland antikvariatägarna. Fjolårets mest sålda bok var Michail Bulgakovs klassikerroman Mästaren och Margarita, enligt Lavonens statistik.

Bokomslag blir wc-pappershylsor

Om man inte längre har någon användning för en kulturprodukt kan man lägga den i sopsorteringen. Informatören för Kiertokaari som ansvarar för avfallshanteringen vid Uleåborgsregionen, Anne-Maria Vesa, säger att bokomslag i kartong kan användas till att tillverka hylsor för wc-pappersrullar. Cd- och dvd-skivor kan omvandlas till energi vid förbränningsanläggningar.

Vesa säger att andelen pappersavfall sjönk i fjol.

– Vi tror att det beror på att folk inte prenumererar tryckta dagstidningar i samma utsträckning som förr.

Miljöexperten Päivi Vaisto vid Helsingforsregionens miljötjänster HRM säger att finländarna för ett par år sedan gjorde sig av med sina gama VHS-kassetter.

– Det kan hända att cd- och dvd-skivor inte kastas bort i samma utsträckning, men nya köps heller inte lika mycket som tidigare.

Vaisto säger att hon diskuterat trenden att röja i hemmet med sina arbetskompisar eftersom den syns i avfallshanteringen. Folk vill inte längre äga stora mängder böcker eller skivor.

– Jag hoppas att de ändå återanvänds i enlighet med vad som är möjligt, säger Vaisto.

Så här blir du hållbart av med böcker och skivor

  • Försök alltid först sälja eller donera böcker och skivor som du inte längre har behov av.
  • Kulturprodukter kan också erbjudas till antikvariat, återvinningscentraler eller till Röda Korsets Kontti. Man kan också försöka sälja kulturprodukter på loppmarknader, via sociala medier eller sajter som tori.fi.
  • På Facebook finns också ortsspecifika grupper via vilka man kan ge vidare en hög med böcker eller dvd-filmer.
  • Bor du i ett vånings- eller radhus kan du prova lämna kulturprodukter i husbolagets utrymmen för andra att plocka upp.
  • I vissa fall kan man också utnyttja kulturprodukter för pyssel, så det kan löna sig att erbjuda pysselmaterial till bland annat daghem.
  • Cd- och dvd-skivor kan också slängas i blandavfallet.
  • Bokomslag i kartong hör i huvudsak till kartonginsamlingen, omslag i plast ska slängas i blandavfallet. Boksidorna ska läggas i pappersinsamlingen.
  • Pocketböcker kan slängas i pappersinsamlingen.