Presidenten har utlyst landssorg efter attackerna, som hör till de dödligaste de senaste tio åren.

– Antalet döda har stigit till 85 och vi känner till ett 100-tal som skadats, säger polistjänsteman Mohamed Hussein till Reuters.

Polisen sade tidigare att 22 personer dött i de två explosionerna.

Sirener från ambulanser ekar i staden dagen efter bombdåden, medan människor söker efter anhöriga i rasmassorna, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det är en sorgens dag. Det är så här grymma och brutala de är, och vi måste enas mot dem, säger premiärminister Hassan Ali Khaire.

Ingen grupp har tagit på sig något av attentaten, men myndigheterna lägger skulden på den terrorstämplade islamistgruppen al-Shabaab, som tidigare genomfört flera stora attacker mot mål i Mogadishu.

Ttiotals människor vårdas med skador efter explosionerna, som inträffade med ett par timmars mellanrum i olika delar av staden, uppger sjukhus- och säkerhetskällor.

President Mohamed Abdullahi Mohamed har utlyst tre dagars landssorg och sällade sig till de tusentals människor som bidrog genom att donera blod.

Det första bombdådet inträffade i hjärtat av Mogadishu, när en lastbil med sprängmedel exploderade i en korsning nära ett hotell, som i stort sett totalförstördes. Ögonvittnen, liksom informationsministern Abdulrahman Omar Osman, beskriver explosionen som den kraftigaste i huvudstaden någonsin. Två timmar senare inträffade även en explosion i stadsdelen Medina.

Somalia

  • Inbördeskriget i Somalia inleddes 1991 när diktatorn Siad Barre störtades. Landet kastades in i klankrig och kaos, med två utbrytarrepubliker i norr i form av Puntland och Somaliland.
  • I två decennier gjordes otaliga misslyckade försök att bilda regering i landet. Sedan 2012 har dock Somalia haft en regering som har fått stöd internationellt, både ekonomiskt och militärt. Men landets styre har varit instabilt.
  • Den terrorstämplade jihadiströrelsen al-Shabaab har pressats tillbaka från delar av landet, men utgör fortfarande ett stort hot och utför med jämna mellanrum terrordåd.
  • Källor: Landguiden, Foreign Policy, BBC med flera