Utrikespolitiken måste på nytt inrymma hela världen, sade Vanhanen på Centerns president- och landskapskryssning.

Vanhanen lyfter särskilt fram Afrika, som han anser är århundradets viktigaste fråga vid sidan av globala miljöfrågor.

Vanhanen säger att det bör föras en debatt om utrikespolitiken och den måste motiveras bättre än vad nu är fallet. Enligt honom bör presidentkandidaterna kunna öppna också svåra orsak-verkan-samband.
– Man måste svara på varför vi upprätthåller sanktioner mot Ryssland fastän vi själva lider av dem. Man måste motivera varför vi inte undertecknar ett internationellt avtal som förbjuder kärnvapen fastän vi är för kärnvapennedrustning. Man måste berätta varför vi inte tar politisk ställning till Östersjöns nya gasledning, räknar Vanhanen upp.

Enligt honom bör ett litet lands utrikespolitik backas upp av en bred folkopinion som på ett tillräckligt enhetligt sätt uppfattar vad som händer i världen och hur Finland ska förhålla sig till allt det här.

Vanhanen framhåller också betydelsen av en riktig presidenttävlan, även om den sittande presidentens väljarstöd är stort i mätningarna.
– Det främjar också enigheten i samhället om det blir två valomgångar. Då förstår den valda presidenten att hen måste höra också på de andra åsiktsriktningarna, vars stöd hen behöver för att bli vald.