Kepa uppger att regeringen i fjol blåste upp sin utvecklingsbiståndsbudget genom att räkna in 118 miljoner euro i utgifter i mottagningskostnader för flyktingar och asylsökande. Året innan räknades mottagningskostnader för 35 miljoner euro in i biståndsbudgeten.

– Då man trixar upp biståndsprocenten genom att i efterhand rapportera inhemska utgifter så väcker det oro för att det finns allt mindre pengar för att hjälpa de fattigaste människorna i utvecklingsländerna, säger Kepas vd Timo Lappalainen.

Finlands klimatfinansiering sjönk med 63 procent i fjol jämfört med året innan. Under 2015 finansierade Finland klimatarbete för 115 miljoner euro. I fjol sjönk summan till 43 miljoner.

Flickors och kvinnors rättigheter har officiellt utlysts till den viktigaste tyngdpunkten i Finland biståndspolitik, men i praktiken har finansieringen sänkts. Under 2014 satsade Finland 537 miljoner på jämställdhetsarbete medan summan i fjol var 299 miljoner. Det är en minskning på 44 procent.

Siffrorna härstammar från den europeiska Aidwatch-rapporten. Aidwatch jämför årligen EU-ländernas biståndsarbete. Enligt rapporten sker samma utveckling även i de andra EU-länderna.

Finlands utvecklingsbistånd sjönk 2016 till 0,44 procent av bnp från 0,55 2015.