Samtidigt rapporteras yazidisk milis ha tagit över den symboliskt laddade staden Sinjar.

Det var i Sinjar som tusentals yazidiska män dödades och tusentals kvinnor och flickor fördes bort som sexslavar 2014, i ett av IS värsta illdåd.

Många av de yazidier som lyckades fly våldet har senare anslutit sig till kampen mot extremistgruppen. 2015 lyckades kurdiska styrkor driva ut IS ur staden och har sedan dess behållit kontrollen över den.

Men efter att peshmergastyrkorna sent på måndagen lämnade Sinjar har den yazidiska milisgruppen Lalesh med hjälp av irakisk militär tagit full kontroll över staden, uppger lokalbor, enligt

Reuters. Lalesh ingår i den shiitiskdominerade paraplymilisen Folkets mobiliseringsstyrkor, allierad med Bagdad.

Nya framryckningar

Avancemanget kommer dagen efter att irakiska regeringsstyrkor inledde en offensiv för att ta tillbaka nyckelplatser från kurderna i provinsen Kirkuk. Detta efter att Kurdistans regionala regering (KRG) fått ett ultimatum att dra tillbaka sina trupper från den omstridda regionen senast natten till måndagen. Bakgrunden till de ökade spänningarna är den folkomröstning om självständighet som det kurdiska självstyret genomförde förra månaden, i trots mot Bagdad.

Irakiska regeringsstyrkor säger sig nu ha tagit kontroll över samtliga oljefält i provinsen tillhörande det statliga oljebolaget North Oil, uppger en arméofficer enligt

Reuters. Under måndagen tog man även kontroll över bland annat en militärbas liksom Kirkuks flygplats och regeringskontor.

Balansgång

Tusentals civila, som flydde staden Kirkuk inför arméns ankomst, började på tisdagen strömma tillbaka, rapporterar AP.

Konflikten mellan Bagdad och kurderna sätter den USA-ledda koalitionen mot IS, som samarbetar med båda sidor, i en delikat sits.

– Vi väljer inte sida, men vi gillar inte det faktum att de strider, säger den amerikanske presidenten Donald Trump, enligt AFP.

USA:s utrikesdepartement uppmanar samtidigt "alla parter att undvika provokationer som kan utnyttjas av Iraks fiender som vill elda på etniska och sekteristiska konflikter", och nämner speciellt IS.