På torsdag och fredag är det dags för Finlands Juha Sipilä, Tysklands Angela Merkel och Greklands Alexis Tsipras med kolleger att samlas till EU-toppmöte i Bryssel igen. De träffas flera gånger per år och den här gruppdynamiken vill Europeiska rådets ordförande Donald Tusk utnyttja för att få medlemsländerna att försöka börja lösa upp de allra hårdaste knutarna.

På fredag kommer Tusk att föreslå att toppmötena ska arrangeras oftare för att man ska komma åt de frågor som är de politiskt mest känsliga. På sitt bord skulle EU-ledarna få sådana reformer och ärenden som har fastnat i ministerråden eller på annat sätt behöver en skjuts framåt.

Den hårdaste knuten för tillfället handlar om migration, men reformen av finans- och penningunionen kommer inte långt efter på listan.

Att pricka in fler toppmöten är ett sätt att komma vidare i den livliga debatten om EU:s framtid. Tusk anser att tidpunkten är gynnsam för nya idéer och att det nu lättare går att lyfta fram sådana ärenden på dagordningen som man vet blir svåra.

– Enigheten får inte bli ett svepskäl för stagnation, men samtidigt får inte ambition leda till splittring, sade Tusk i sin inbjudan till EU-ledarna.

Inga brexit-steg

Oktober-toppmötet skulle ha kunnat vara det forum, där EU-ledarna bestämmer om hur brexit-förhandlingarna ska framskrida. EU27 anser dock att samtalen inte har kommit tillräckligt långt och att man därför inte ens inleder överläggningarna om den kommande relationen mellan EU och Storbritannien – vilket britterna önskar. Följande avstämningspunkt blir toppmötet i december.

Det kan ändå ses som en handräckning till Storbritannien att EU-länderna inleder beredningen av förhandlingsmandatet för kommissionen med avseende på den andra fasen.