Luftproblem i köket tvingar stats- och regeringscheferna att använda sin gamla möteslokal när brexit, migration och militärsamarbete ska diskuteras.

Eftermiddagens och kvällens möte har fått flytta över från nybyggda Europa-byggnaden till grannkåken Justus Lipsius sedan det inte gått att få bukt med de läckage i köket som två gånger om på sistone orsakat evakueringar.

På mötesagendan står inledningsvis i tur och ordning migration, digitala frågor och försvarssamarbete. Några större diskussioner väntas dock inte. Besluten om det utökade försvarssamarbetet, Pesco, har skjutits fram till i december, bland annat på grund av fransk-tysk oenighet om vad man egentligen vill syssla med. Och för att enas om migrationen och en ny gemensam asylpolitik lär det dröja ända till i vår.


Mest fokus i dag – och inte minst i morgon – lär det ändå bli på förhandlingarna om Storbritanniens kommande utträde ur EU.

Premiärminister Theresa May kommer i kväll att göra en kort redovisning av sin syn på saken. Sedan ska de kvarstannande 27 EU-ländernas ledare i morgon utvärdera hur brexitförhandlingarna gått hittills.

Många hade hoppats på grönt ljus från toppmötet för att starta förhandlingar om vad som ska hända efter att Storbritannien lämnar EU i mars 2019.


Framför allt sitter frågan fast i oklarhet om hur mycket britterna ska betala för de åtagande man har till EU, som pensionsinbetalningar till EU-tjänstemän och finansiering av olika EU-projekt och EU-stöd.

Frågan skjuts i stället fram till toppmötet i december, om de fortsatta förhandlingarna dessförinnan hinner komma tillräckligt långt.

I morgon ska EU-ledarna dessutom diskutera ett helt nytt förslag från mötesledaren Donald Tusk som hoppas på mer dynamiska toppmöten framöver, där ledarna mer aktivt ska kunna ta beslut.