Vasa Littfest återgår till festivalens kärna – boken, litteraturen och läsandet. Temat för nästa års evenemang är "Boken".– Sloganen för nästa års Littfest är "med litteraturen i fokus". Förutom litteraturen som sådan och som konstart vill man också lyfta fram betydelsen av läsandet. Litteraturens och bokens underhållande betydelse kommer dock inte att glömmas bort, säger Anna-Maija Koskimies-Hellman, medlem i innehållsarbetsgruppen, i ett pressmeddelande.

Vasa Littfest ordnas 16-18 mars 2018. Programmet har planerats av en arbetsgrupp vid Vasa stadsbibliotek. De första författarna som bokats är Martina Haag, Rosa Liksom, musikredaktören och facklitteräre författaren Jake Nyman och duon Kaj Korkea-aho och Ted Forsström.

Litteraturfestivalen arrangeras bland annat i stadsbiblioteket och stadshusets festsal. Det blir kvällsprogram, ett open mic-evenemang för diktare, på Bock's Corner.

Producenten Toni Sjöblom och Koskimies-Hellman konstaterar att läsandet konkurrerar med tidsfördriv och underhållning av olika slag.

- Vi vill att Littfest-programmet förmedlar ett budskap om hur man i bästa fall kan fördjupa sig i en bok eller försvinna i den – och också med hjälp av den hitta en bit av sig själv eller kanske ett nytt perspektiv på sin egen värld.