Klartecken för själva diskussionerna får dock vänta till i december.

Redan efter en kort sittning i förmiddags kunde stats- och regeringscheferna från de 27 länder som tänker stanna kvar i EU slå fast de planer om fortsatta brexitförhandlingar som var i princip klara redan på förhand.

Framför allt innebär det att chefsförhandlaren Michel Barnier nu får i uppdrag att börja förbereda förhandlingar om framtida handelsrelation.

– Ledarna gör grönt ljus till interna förberedelser inom EU-27 av fas två, skriver EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk på Twitter.

Som väntat räcker dock inte framstegen hittills till att redan nu börja diskutera handelsrelationen med britterna.

"Rad för rad"

Premiärminister Theresa May säger sig ändå vara optimist.

– Jag är ambitiös och positiv om Storbritanniens framtid och de här förhandlingarna – men jag vet att vi har en bra bit kvar, sade May på en presskonferens efter toppmötet.

– I går kväll talade jag med mina kollegor om min vision för en ny djupgående relation mellan Storbritannien och EU efter brexit – ett partnerskap byggt på samma grundvärderingar och inte bara demokrati och rättvisa utan också fri handel, god konkurrens och starka konsumenträttigheter.

Samtidigt upprepar hon samma löfte som tidigare om att Storbritannien kommer att hedra sina åtaganden inom EU:s nuvarande långtidsbudget.

– Ingen behöver vara orolig för den nuvarande långtidsbudgeten, ingen ska behöva betala mer eller mindre, säger May, som lovar gå igenom de ekonomiska frågorna "rad för rad" för att avgöra vad som är skäligt eller inte för Storbritannien att betala.

– Brittiska skattebetalare förväntar sig inte att deras regering skulle göra något annat, fastslår May.

Och hon höjer samtidigt fortsatt ett varnande finger för att britterna inte utesluter ett läge där ingen uppgörelse med EU kan nås.

– Vi arbetar för en bra uppgörelse och jag är optimist om det. Men det vore inte ansvarsfullt av oss att inte också se på vad som händer om det inte blir en uppgörelse,sade May i Bryssel.

Fas två i december?

Förutom skilsmässonotan återstår frågan om medborgerliga rättigheter och gränsen mellan Nordirland och Irland att lösa innan de övriga EU-länderna kan inleda fas två i samtalen och börja prata om avtal om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.

Beskedet nu är att beslut dröjer till i december. Förhoppningen då blir samtidigt att man på en och samma gång ska kunna ta beslut om att tillräckliga framsteg har nåtts och även godkänna det nya förhandlingsmandat om fortsättningen som Barnier nu ska få arbeta fram.

Vid dagens möte har EU-ledarna även diskuterat sitt eget sätt att arbeta och ett förslag från permanente rådsordföranden Donald Tusk om hur man snabbare ska kunna komma till beslut i olika frågor.

Samtal om Turkiet

Gårdagens toppmötande dominerades inledningsvis av migration och senare även av relationen till Turkiet.

– Situationen för mänskliga rättigheter i Turkiet är oacceptabel, sade Tysklands förbundskansler Angela Merkel när hon efter den utdragna middagen kallade till presskonferens i natt.

Några formella beslut fattades dock inte i frågan.

Förhandlingar om ett turkiskt EU-medlemskap inleddes 2005, men har frusit till is till följd av utvecklingen i landet.