|

Vargar gick nära hem och fähus i Malax

NyhetsbildZoom
Alexander Österberg märkte vargspåren nära hans hem i norra Pörtom. Foto: Felix Rantschukoff
När Alexander Österberg skulle ge foder åt korna märkte han tack vare nysnön några spår i närheten av både hans hus och fähus. Två vargar hade rört sig nära hans hem på fredag morgon.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Det är nog skrämmande. Jag har en treårig son som hade lekt utomhus dagen innan. Jag höll honom under uppsikt genom fönstret, men jag började fundera vad som kunde ha hänt. En minuts ouppmärksamhet kunde ha räckt, säger Österberg.

Tassavtrycken han hittade var av storleken 12x11 centimeter samt 11x9 centimeter. Avståndet var 350 centimeter vid hopp mellan spåren och 70 centimeter vid normal gång. Det indikerar att vargarna blivit rädda för någonting eller att de varit på jakt, enligt Stefan Pellas, jaktchef för Kust-Österbotten vid Finlands viltcentral.

Under tre års tid har han märkt att vargar rört sig nära hans gård i norra Pörtom i Malax. För tre år sedan upptäckte han liknande spår och under det senaste året har hans hund varit rädd utomhus. Österberg kontaktade Pellas för att bekräfta att spåren lämnats av vargar. Efter att han kontaktat honom skickades rovdjurskontaktpersoner, alla erfarna jägare, till gården och de kunde bekräfta att det rört sig om två vargar.

– Vi har fått in många observationer i norra Pörtom och i Närpes. Vargarna färdas på stora områden och kommer ibland in på vägar och gårdar när de byter jaktmarker. Men vargen ska vara i skogen och inte på en gårdsplan, det är klart, säger Pellas.

Pellas berättar att viltcentralen ska inleda ett projekt i november för att samla in DNA från vargspillning i sydösterbotten. Målet är att de ska kunna bestämma antalet vargar mera exakt i området.

– Det kan vara svårt att bestämma antalet om inte de lyckas fångas på bild av en viltkamera. Det är viktigt att folk anmäler sina observationer till oss så vi får med det i statistiken och kan se rörelsemönster, säger Pellas.

Österberg har gjort en polisanmälan på grund av vargarna. Pellas tillägger att vid en observation ska en person kontakta viltcentralen eller ringa nödnumret.

– Om det rör sig om en observation av spår kan du gå in på viltcentralens hemsidor. Där finns uppgifter om rovdjurskontaktpersoner. Om du känner dig hotad ska du ringa till polisen, säger Pellas.

Han berättar att om en person träffar en varg så löns det att se stor ut.

– Lyft på armarna så du ser längre ut men vifta inte med dem. Ryt till, men utmana inte vargen utan gå därifrån.

Finns det något som människor inte vanligtvis vet om vargar?

– Många blir överraskade över hur stora de är egentligen. De är rejäla rovdjur. En skogsmaskinschaufför sade till mig en gång att han sett en och att han blev chockad av hur stor den var, säger Pellas.

Kort om vargar

  • Vargar varierar mycket i storlek inom olika områden och är 82–160 cm lång, med 35–56 cm lång svans därtill. Hanarna är större än honorna.
  • Varg jagar i grupp och tar stora bytesdjur som hjortar, älg och får.
  • Vargen har i hela Europa varit det mest fruktade och hatade bland de större rovdjuren.
  • Dess påstådda farlighet för människan är kraftigt överdriven, men ibland slår den tamdjur, framför allt får, nötkreatur och jakthundar, vilket leder till konflikt med människan.
  • Källa: Nationalencyklopedin

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan