Hela tre nyinstiftade pris, samt Folktingets garanters Bojan Sonntag-pris, delades ut vid Folktingets Svenska dagen-fest på Svenska Teatern i Helsingfors på måndagskvällen.


I omröstningen om Årets finlandssvensk, som arrangerades av Helsingin Sanomat, var det Vänsterförbundets ordförande, riksdagsledamoten Li Andersson som kammade hem flest röster. HS kulturredaktion hade valt ut 20 kandidater och det var sedan upp till läsarna att på webben rösta på den person som man tycker att gjort mest för att föra fram det svenska i Finland på ett positivt sätt under Finlands jubileumsår.

Andersson vann överlägset med 2005 av totalt 15397 avlagda röster. Tvåa blev Elisabeth Rehn med 1462 och trea Krista Siegfrids med 1350 röster. Tim Sparv fick 979 röster och blev därmed åttonde i omröstningen. Läs mera om resultatet här.

Andersson tackade för utmärkelsen via Twitter på måndagskvällen:

– Tack alla! Det här gjorde mig alldeles superglad, skrev hon på både svenska och finska.


Bojan Sonntag-priset för en insats för det svenska språket går i år till föreningen Svensklärarna i Finland. I prismotiveringen lyfter man fram det viktiga arbetet som svensklärarna i de finska skolorna gör för att främja det svenska språket.

– Det är ofta svenskläraren som utgör elevens första möte med det svenska språket, och därför är lärarens inställning och egna intresse för det svenska språket av oerhört stor betydelse. Föreningen motiverar lärarna och eleverna att se vikten av det svenska språket och dess ställning i Finland. De uppmuntrar till elevutbyte mellan finskspråkiga och svenskspråkiga skolor, de anordnar uppsatstävlingar för grundskoleelever, gymnasister och yrkesstuderande. Och de lyfter fram svenskans roll och nytta för eleverna sett ur ett nordiskt perspektiv, sägs det vidare i prismotiveringen.

Som en hyllning till Finlands 100-årsjubileum kompletteras priset till Svensklärarna med ett bokpaket på svenska som delas ut till 100 finska skolor i Finland.


Priset Årets klimathöjare, som tilldelas någon som höjer temperaturen inom Svenskfinland och skapar gemenskap, går till Ted Forsström och Kaj Korkea-aho. I prismotiveringen lyfter juryn fram deras pjäs "Pleppo två – Vi mårar åpå" som gjorde succé på Wasa Teater i vintras:

– Vad är det att vara finlandssvensk? Vad skrattar vi åt? Vad säger det om oss att vi gör det? Svaret är enkelt. Vi är simpla människor. Vi skrattar så vi gråter åt löjligt stora hattar, kaffebröd och prutthumor. Vi älskar kärleksfull dialekt-buskis, verbal galenskap och navelskåderi från småstadshorisont. Kaj Korkea-Aho och Ted Forsström gav oss med föreställningen ”Vi mårar åpå” precis det vi sökte, en finlandssvensk lägereld och en fördjupad innebörd åt det alldeles utslitna uttrycket ”ett skrattpiller i höstmörkret”.


Till sist har även århundradets finlandssvensk utsetts: författaren Tove Jansson. Vinnaren utsågs genom en webbomröstning arrangerad av Svenska Yle. En jury hade inför omröstningen valt ut 22 personer som är eller varit verksamma under åren 1917–2017.