– Jag har hört fruktansvärda historier om våldtäkter och gruppvåldtäkter med många kvinnor och flickor som dött till följd av våldtäkterna, säger Pramila Patten, FN:s särskilda representant.

Hon uttalade sig i samband med ett besök i Cox's Bazar i östra Bangladesh dit omkring 610 000 rohingyer flytt de senaste tio veckorna undan förföljelserna i delstaten Rakhine i västra Burma.

Enligt Patten kan många av gärningarna vara brott mot mänskligheten.

– Mina observationer pekar på ett mönster av utbredda illdåd, däribland sexuellt våld mot rohingyakvinnor och flickor som systematiskt blivit måltavlor på grund av deras etnicitet och religion, säger Patten.

Förutom våldtäkter och gruppvåldtäkter talar Patten också om att kvinnor och flickor under tvång visats upp nakna offentligt samt om sexuellt slaveri under fångenskap hos militären.

En överlevande har berättat att hon hölls som sexslav i 45 dagar.

– Andra bar fortfarande ärr, blåmärken och bitmärken som bestyrker deras prövningar, säger Patten.

Fakta: Folkgruppen rohingya

  • Den muslimska folkgruppen rohingya har bott i delstaten Rakhine i västra Burma i generationer. Före 1962 erkändes rohingyafolket som en av landets etniska minoriteter, men i dag klassas folkgruppen inte som medborgare. Rohingyer bor även i Bangladesh, Pakistan och Malaysia.
  • Folkgruppen tros uppgå till 1,5–2 miljoner människor.
  • Sedan slutet av augusti har över 600 000 människor – den stora majoriteten rohingyer – flytt Burma över gränsen till Bangladesh sedan militären i Burma inlett vad FN kallar "ett skolboksexempel på etnisk rensning".