Måndagen den 13 november kan man se Jupiter och Venus alldeles intill varandra nära horisonten. Det meddelar den Astronomiska föreningen Ursa på sin Facebook-sida. Under veckoslutet har man kunnat se hur planeterna närmar sig varandra, men den bästa tiden för skådning infaller i morgon kl. 7:15. Ännu på tisdagsmorgonen ligger planeterna nära varandra, men redan på onsdag har distansen mellan dem vuxit märkbart.

Fenomenet kallas för konjunktion och infaller ungefär var 400 dag. Det som gör morgondagen speciell är hur nära planeterna ligger, mindre än en månbredd från varandra, vilket är det närmaste mötet som kommer att ske under de följande 100 åren. Nästa gång som planeterna är nästan lika nära varandra är i november år 2039.

Förutom Venus och Jupiter kan man i november få syn på Mars på morgnarna och Uranus och Neptunus på kvällshimlen.

– Gå upp cirka en timme innan soluppgången. Är det molnigt i syd och ost kan du gå och lägga dig igen.

– Se till att ha fri sikt mot sydost ända till horisonten. Planeterna ligger nära solen som håller på att gå upp. Ju tidigare du tittar desto lägre ligger de – ju senare desto ljusare blir himlen.

– Följ månskäran som pekar ner till vänster mot den uppåtgående solen, det är där som du hittar Venus och Jupiter. Venus är ljusare och ligger ovanför och lite till vänster om Jupiter.

– Titta gärna med fältkikare. Planeterna är ljusa, men kan vara svåra att hitta när himlen ljusnar.