Trumps uttalande möttes av hård kritik, eftersom USA:s egna underrättelsetjänster slagit fast att Ryssland verkligen försökte påverka valet som gjorde honom till president. CIA-chefen Mike Pompeo, utsedd av Trump, stod på lördagen står fast vid spionorganets slutsatser.

James Clapper, tidigare nationell underrättelsechef i USA, sade att det är "skandalöst" att den amerikanske presidenten mer litar på Putin än sin egen underrättelsetjänst. Men vid en presskonferens i Vietnam försökte Trump på söndagen distansera sig från sitt eget uttalande:

– När det gäller om jag tror på det eller inte (den ryska inblandningen), så håller jag på våra underrättelseorgan. Med den ledning de nu har – mycket bra människor – litar jag helt på dem.

Men Trump konstaterade också att Putin inte tror att någon rysk inblandning förekommit: "Han tror vad han tror."

Förre CIA-chefen John Brennan lät sig dock inte nöja. Enligt Brennan borde Trump "skämmas" eftersom han indirekt attackerat de ansvariga inom underrättelsetjänsten som kom fram till att Ryssland påverkat valutgången.

– Jag finner det särskilt svårsmält att Trump på veterandagen ifrågasätter Jim Clapper, en man som tjänat sitt land i 35 år, säger Brennan.

Fakta: Rysk valpåverkan

  • Medan han fortfarande var president beordrade Barack Obama underrättelsetjänsten att utreda misstankar om att Ryssland försökt påverka presidentvalet.
  • Enligt CIA, FBI och underrättelseorganet NSA har Vladimir Putin beordrat en kampanj för att bland annat påverka valresultatet. Information stals, människor betalades för att skriva i sociala medier och försök att få opinionen av svänga understöddes.
  • Donald Trump har förnekat alla kopplingar till Ryssland.