Sju böcker är nominerade, varav tre är svenska och fyra finska. En förvalsjury som bestod av fotografen Mia Grönstrand, skådespelaren Oskar Silén och journalisten Pia Vuorio läste igenom sjuttio böcker innan de valde dessa sju till final.

Karin Erlandssons "Pärlfiskaren" med illustrationer av Tuuli Toivola, Malin Kiveläs "Den ofantliga Rosabel" med illustrationer av Linda Bondestam, Sanna Tahvanainens "Kurre Snobb och popcornen" med illustrationer av Lena Frölander-Ulf, Jukka-Pekka Palviainens "Allu ja salainen ihailija" med illustrationer av Christel Rönns, Hannu Mäkeläs "Voimalla seitsemän pöllön" med illustrationer av Elina Warsta, Magdalena Hais "Kurnivamahainen kissa" med illustrationer av Teemu Juhani och Riina Katajavuoris "Mennään naapuriin" med illustrationer av Salla Savolainen.

Det slutliga valet görs av cirka 120 elever, fyra svenska och fyra finska grupper från olika skolor och daghem i Borgå. Prissumman är på 10 000 euro.

I fjol var det Malin Klingenbergs och Joanna Vikström Eklövs "Den fantastiske Alfredo" som fick dela första priset med Timo Parvelas och Pasi Pitkänens "Paten kalastuskirja". Runeberg junior-vinnaren utses på Runebergsdagen den 5 februari. Priset är ett samarbete mellan Borgå stad och KSF Media/tidningen Östnyland.