Tillbakagången har förstärkts under dagen i takt med utvecklingen på de europeiska storbörserna.

Bland storbolagen tynger H&M som är ned 2,6 procent, något som dock hänger samman med att aktien i dag handlas utan utdelning.

Bland övriga storbolag som backar märks råvarubolag som ståltillverkaren SSAB, ned 2,9 procent och Boliden, minus 2,4 procent.

Banksektorn har också haft en svag förmiddag där Handelsbanken retirerar 1,7 procent och Swedbank ligger på minus 1,6 procent.

Ett av få storbolag som går mot strömmen är Fingerprint Cards, plus 3,4 procent liksom medicinteknikbolaget Getinge som stiger med 2,0 procent.
Utanför storbolagslistan är Kappahl dagens stora förlorare efter att klädföretaget vinstvarnat. Aktien dyker drygt 20 procent.

JP Morgan har sänkt sin rekommendation för Elekta. Strålterapiaktien står dock emot och stiger i stället med 1,0 procent efter att ha backat tio procent i fredags.

På de europeiska börserna märks kursfall i Paris, CAC-index är ned 1,1 procent liksom i Frankfurt där DAX-index backar med 1,0 procent. Detta som en effekt av fortsatt oro för möjligheterna att få igenom skattereformer i USA.

Londonbörsens FTSE-index lyckas dock stå emot omvärldens negativa utveckling och är ned "bara" 0,3 procent som en effekt av att pundet försvagats med en procent, något som i sin tur lyfter flera företag på börsen.