|

Hela Borgå undrar vad som hände

Ljushavet framför Lyceiparkens lekplats där brottet ägde rum fortsatte att växa på tisdagen. Ett hav av ljus och mjukisdjur i Borgå för att hedra treåringen som knivhöggs i Lyceiparken. Eero Niemi hoppas att Borgås invandrarpopulation inte ska behöva lida på grund av vansinnesdådet. Carola Vento är rädd för att den misstänkta gärningsmannen ska komma undan med ett alltför lindrigt straff. Elektra Koskentaus blev vittne till våldsbrottet som ägde rum i Lyceiparkens lekplats.
Frågorna är många efter gårdagens tragedi där en 3-årig flicka förlorade livet i ett våldsbrott i Borgå. Polisen har nu förhört flickans 38-åriga pappa som misstänks för mord. Häktningsförhandlingarna kommer att äga rum inom kort.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Ett hav av gravljus står framför porten till Lyceiparkens lekplats på tisdagen. Bland ljusen syns några mjukisdjur som invånarna i Borgå har lämnat åt den döda flickan. Sorgen är påtaglig, liksom chocken.

– Jag var på väg till skolan när det hände, jag såg när polisen grep mannen, säger Elektra Kaskentaus, 16 år.

Hon är en av dem som kommit för att besöka platsen, där en 38-årig pappa misstänks ha mördat sin 3-åriga dotter på måndag morgon.

– Först förstod jag inte att det var fråga om en knivhuggning. Men sedan såg jag barnet som låg på marken, det var hemskt.

Pappan är fransk medborgare. Enligt uppgifter var han och barnets mamma involverad i en våldsam vårdnadstvist. På grund av det var mannen belagd med temporärt besöksförbud.

Strax innan dådet hade pappan kidnappat barnet hemifrån mamman. När de kom till lekparken hade han av okänd anledning börjat misshandla barnet. I något skede drog han fram en kniv.

– Jag bor strax bakom hörnet, säger Carita Gustafsson.

Hon såg ambulanserna och helikoptern som landade på gräsmattan bredvid lekplatsen. Först trodde hon att det hade hänt något på skolan.

– Det hade varit hemskt, men det här är ofattbart. Vad tänkte han?

Gustaffson kan inte föreställa sig hur mamman ska kunna gå vidare. Hon hoppas att pappan ska få ett hårt straff.

– Han är en barnamördare, det är klart att han ska lida.

I centrum av Borgå är Peter Virtanen och Herbert Ekholm på promenad. Männen läste om händelserna på webben.

– Först visste man inte riktigt vad som hade hänt, men an efter blev det klarare. Otroligt att något sånt här kan hända, säger Ekholm.

Liksom många andra vet de inte riktigt hur man ska ställa sig till saken. Tankarna är många.

– Jag läste någonstans att pappan är fransk medborgare och att det var trubbel i familjen. Men det är svårt att säga vad som ligger bakom, säger Virtanen.

Carola Vento, frisör, håller med. Hon och hennes kunder har pratat om dådet hela dagen. Tårarna stiger till hennes ögon när hon tänker på den lilla flickan.

– Mamman måste känna sig förfärlig. Ifall något dylikt skulle hända mig så skulle jag be att de sätter mig i koma för jag skulle inte klara av att fortsätta.

Pappans motiv är ett stort frågetecken för henne. Kanske var han desperat?

– Men det finns även människor som inte har jättemycket känslor. Om man är av narcissistisk natur så är ett barn bara en materiell sak. Det spelar ingen roll vad som händer med det så länge man vinner, säger Vento.

Hon är rädd för att pappan ska komma alltför lätt undan. Mardrömmen är att pappan blir dömd för dråp och sitter bara halva tiden eftersom han är förstagångsförbrytare.

Det här kommer ändå inte att ske, eftersom pappan tidigare har blivit dömd för misshandel. Då var offret hans andra dotter från ett annat förhållande.

David Nyqvist skjuter på sin barnvagn i Gamla stan. Han bor i Pernå och är i Borgå bara på besök. På sistone har han försökt undvika att läsa tråkiga nyheter, Facebook och andra sociala medier har han lämnat helt.

– Men min fru har varit vaken hela natten. Hon har funderat mer på det här än jag, säger Nyqvist.

Som pappa förstår han att man inte alltid kommer överens med sitt barn, men att det skulle gå så här långt är ofattbart.

– Det var inte ett misstag. Det fanns en tanka där bakom. Han hade funderat i förväg vad han skulle göra.

Nyqvist syftar på att pappan hade kniv med sig. En normal pappa har inte kniv med sig när han tar sin dotter till lekparken. Frågan är om pappan tog kniven samtidigt som han tog dottern hemma hos mamman.

Han hoppas att fallet ska utredas grundligt. Även om det inte gör saken bättre, är det viktigt att förstå vad som rörde sig i pappans huvud.

Tillbaka på brottsplatsen har Eero Niemi kommit för att stå en stund framför gravljusen. Även han har funderat över pappans motiv.

– Också om det är fråga om en vårdnadstvist så är barn alltid oskyldiga. Jag förstår inte hur en man kan göra något sånt mot ett försvarslöst barn, säger Niemi.

Han är orolig över att dådet ska leda till att Borgåborna vänder sig mot stadens invandrarpopulation.

– Borgå har alltid varit vänligt sinnad mot invandrare, vi har gett rum åt andra kulturer. Jag misstänker att det här kan leda till att situationen blir sämre.

Jag rekommenderar artikeln

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan