President Niinistö tar emot prins William på Presidentens slott onsdagen den 29 november. Under dagen bekantar hertigen sig med Icehearts, ett projekt som går ut på att barn med särskilda behov får möjlighet till stöd genom lagsport. Hertigen deltar också i en mottagning där Storbritanniens ambassadör i Finland, Sarah Price, står värd. Som en avslutning på dagen bjuder presidentparet på galamiddag på Talludden.

Prinsen inleder torsdagen på tillväxtföretagsevenemanget Slush, där han deltar i öppningsceremonin och bekantar sig med finländska och brittiska företag. Efter det besöker han en Helsingforsskola tillsammans med undervisningsminister Sanni Grahn-Laasosen och Helsingfors biträdande borgmästare Pia Pakarinen. I lågstadieskolan får han bekanta han sig med finländska utbildningsinnovationer: inlärningsmiljöer, metoder och programmet KiVa Skola, som motverkar mobbning.

Tidigt på torsdagseftermiddagen kan vem som helst få en glimt eller hälsning av hertigen i Esplanadparken, när han besöker Tomasmarknaden tillsammans med stadens borgmästare Jan Vapaavuori och Tuuli Kousa, ordförande för statsfullmäktige. Efter julmarknaden äter Hertigen lunch på Stadshuset. Innan prinsen flyger vidare, får han en presentation av flygvapnet på Helsingfors-Vanda flygplats.