Tullen har tillsammans med polisen i Nederländerna undersökt en nederländsk smugglings- och distributionsorganisation, som skickat över hundra post- och expressförsändelser innehållande narkotika från Nederländerna till Finland.

Värdet på de beslagtagna narkotikaförsändelserna skulle i gatuhandeln ha varit cirka 415 000 euro.

Det var under försommaren 2017 som tullen i Finland beslagtog flera postförsändelser innehållande narkotika. De hade skickats till olika delar av Finland av samma person i Nederländerna.

Försändelserna innehöll mer än 1300 gram alfa-PVP, cirka 9 500 tabletter ecstasy samt cirka 100 gram kokain och 200 gram amfetamin.

Sju personer kunde gripas under myndighetsoperationen och 67 000 ecstasy tabletter, 230 gram kokain och 700 gram MDMA-pulver beslagtas.

De Nederländska myndigheterna beslagtog dessutom tiotals kilo psykoaktiva ämnen av vilka en del är tillåtna i Nederländerna och en del klassas som narkotika.

Under förundersökning har ett tiotal personer suttit häktade i Finland och sammanlagt närmare hundra personer är brottsmisstänkta i Finland, Nederländerna och Tyskland.

Under förundersökningen framkom att narkotikan beställts via Tor-nätverket och att kryptovalutan Bitcoin i vissa fall använts som betalmedel.

För att sprida narkotikan i Finland har man bland annat använt snabbmeddelandetjänsterna Sipulikanava och Wickr.

Förundersökningen av brottshelheten i Finland är klar och en del av fallen i brottshelheten har gått till åtalsprövning vid åklagarämbetet i Östra Nyland.