Det var klockan 14.40 på onsdagen som telefontrafiken till nödcentralen i Vasa slogs ut. Den kom snabbt i gång igen, men en timme senare blev det totalstopp.

– Då tog vi till reservplanen som gäller om man tror att störningen varar länge, och styrde samtalen till nödcentralen i Björneborg, säger chefen i Vasa, Kari Pastuhov.

Även personal skickades från Vasa till Björneborg, och där har de suttit och tagit emot samtal hela natten.

– Jag talade med min kollega i Björneborg vid sextiden i morse, och vi konstaterade att natten har förlöpt väl, säger Pastuhov.

Tidigt i morse åkte ytterligare personal från Vasa till Björneborg. De som arbetat under natten vilar, och klockan 15 ska de få besked om de tar ytterligare ett skifte i Björneborg eller kommer tillbaka till Vasa för att jobba.

Hur det går beror på vad den tekniska personal som kallats till Vasa kan åstadkomma med telefonsystemet.

– Det ser ut att vara ett ganska allvarligt fel i elsystemet. Just nu vet man inte om man får det reparerat och säkerställt att det fungerar i dag, säger Pastuhov.

Under de 15 år Vasa nödcentral funnits i sin nuvarande form är det här den största störning som inträffat.

I Jakobstadsregionen, Mellersta Österbotten och Mellersta Finland har brandstationer bemannats på grund av avbrottet. Det är bra, men inte nödvändigt, enligt Kari Pastuhov.

Det finns ett reservsystem för telefontrafiken, men det hjälper inte i det här fallet när det är elen och inte telefonerna krånglar.

Men Kari Pastuhov är lugn.

– Det här märks inte alls för de som ringer.