Konjunkturutsikterna bland små och medelstora företag inom hälsovårds- och socialtjänstbranschen har sjunkit aningen sedan förra våren. Detsamma gäller utsikterna för personalutvecklingen. Stämningen inom branschen är ändå förväntansfull och man ser fram emot stora omvälvningar.

Det visar en rapport om hälsovårds- och socialtjänstbranschens nuläge och framtidsutsikter som publiceras på torsdag.

Som ett resultat av omvälvningarna kommer branschens verksamhetsmiljö att förändras radikalt redan inom en nära framtid, säger branschchef Terhi Tevameri vid Egenliga Finlands NMT-central som sammanställt rapporten.

– Omvälvningarna kan ge företagen många nya tillfällen. Inom branschen, och även inom sektorer som indirekt hör till branschen, finns en stor tillväxtpotential, säger Tevameri.

Som exempel tar hon tjänster inom välbefinnande som kan bli en ny tillväxtsektor och även har potential som exportbransch.

Det är inte bara vårdreformen som ruskar om marknaden inom vård- och socialtjänster. Rapporten visar att digitaliseringen och nya tekniska innovationer har en stor påverkan på utvecklingen.

En trend som rapporter visar på är aktörernas strävan att dela med sig av sitt kunnande och samarbeta kring resurser.

År 2016 fanns cirka 18 600 företag inom branschen, som år 2015 sysselsatte cirka 67 500 personer. De flesta företag är små, så kallade mikroföretag.

– I detta läge är det viktigt att skapa nya former av ekosystem, och nya nätverksmöjligheter för företag av olika storlek, såväl mellan olika branscher som geografiskt, säger Tevameri.