Pappan häktades på sannolika skäl misstänkt för mord. Häktningsförhandlingarna ägde rum i Östra Nylands tingsrätt på torsdagseftermiddagen. Förhandlingarna sköttes bakom stängda dörrar på grund av ärendets känslighet. Innan förhandlingarna började fick pressen möjlighet att fotografera mannen i rättssalen.

Polisen är fortfarande förtegen om vad mannen berättat i förhören på tisdagen. Däremot är förhörsledaren kommissarie Jyri Hiltunen färdig att lyfta på locket angående vissa av detaljerna kring händelseförloppet. Sedan dådet i måndags har det cirkulerat gott om oriktiga uppgifter i massmedierna.

– Vi har redan rättat till en del av dem, säger Hiltunen med hänvisningen till polisens pressmeddelande som kom på onsdagen.

För det första rövade pappan inte bort dotter från hemmet, berättar Hiltunen. Pappan tog dottern när dottern och mamman befann sig utomhus i närheten av hemmet. Hiltunen säger inte vart mamman och dottern var på väg tidigt på morgonen.

– De var på väg nånstans.

Därtill var det mamman och inte en utomstående person som ringde nödcentralen. Händelsen hade flera vittnen och Hiltunen vet inte säkert om även andra personer ringt nödcentralen, men det första samtalet kom från mamman.

– Samtalet pågick fram tills att polisen kom på plats, säger Hiltunen.

Därefter skedde allt snabbt. Enligt Hiltunen var situationen kaotisk. Det är dock fel att pappan hade misshandlat barnet innan knivhuggningen, vilket framkom i flera medier strax efter våldsdådet.

– Händelserna hade flera ögonvittnen. Vi har en rätt bra uppfattning om vad som skedde, säger Hiltunen.

Förundersökningsledaren vill inte uttala sig om kniven eller varifrån den kommit. Det verkar ändå klart att pappan haft kniven med sig under hela händelseförloppet. Uppgifterna om att pappan plockat med sig kniven hemma hos mamman stämmer inte.

Polisens förundersökning fortsätter fram till att fallet går till åtalsprövning. Polisen kommer att genomföra ytterligare förhör, men i princip är den taktiska utredningen så gott som klar. Den tekniska utredningens resultat torde komma inom de närmaste veckorna.