Regeringen komplimenterar budgetpropositionen för 2018 med fem miljoner mer till polisen, skyddspolisen och gränsbevakningsväsendet. Pengarna ska fördelas mellan investeringar i terrorismbekämpning, civil underrättelseinhämtning och nya båtar för Gränsbevakningsväsendet. Regeringen överlämnade i dag ett förslag till komplettering av budgetpropositionen för 2018 till riksdagen.

Regeringen föreslår en tilläggsumma på fem miljoner euro i nästa års budget. Tre av dem ska investeras i terrorismbekämpande utrustning och för att smidigare kunna hantera dem som har fått avslag på sin asylansökan. Dessutom föreslås två miljoner euro för att ersätta det nuvarande fingeravtryckssystemet med multibiometrisk identifiering.

Det ökade terroristhotet är orsaken till att regeringen vill investera i polisens beväpning och fordon, samt effektivisera kapaciteten när det gäller datasystem.

I Finland väntar för tillfället runt 1 400 personer som har fått avslag på sin asylansökan på att beslutet om återsändande ska verkställas. Polisen behöver extra personal bland annat eftersom antalet personer som återvänder frivilligt minskar.

Gränsbevakningsväsendet har ett behov av att byta ut föråldrade kustbevakningsbåtar från 1960–1980-talen. Finland har fått särskild finansiering av Europeiska kommissionen för anskaffning av havsgående båtar.