Ratkaisu 100, Finlands största innovationstävling, gick ut på att utveckla en lösning som gör det enklare att identifiera och utnyttja förmågor i en värld som blir allt mer internationell. Deltagarna har fått stöd i form av mentorer, experter, exkursion till utlandet och finansiellt stöd.

Tävlingen började med att allmänheten fick välja utmaning som femton lag skulle ta sig an. Problemlösare med olika bakgrund bildade lag, antog utmaningen, och tävlade om den bästa lösningen. Juryn valde vinnarna enligt hur innovativa, ändamålsenliga och genomförbara deras lösningar visade sig vara.

Headais lösning går ut på att kartlägga människors kompetens genom att utnyttja öppna data på nätet. Syftet är att den offentliga sektorn eller företag ska kunna bilda sig en uppfattning om vad för slags kompetens de besitter, och vad det råder brist på. På det här viset kan man lättare avgöra hur arbetstagare ska vidareutbildas, eller vad för slags utbildning som lönar sig att erbjuda åt medborgarna. Headai tror att man genom att kartlägga kompetensen hos finländarna kan locka fler utländska företag hit.

– Hedai utnyttjar artificiell intelligens och öppna data på ett innovativt sätt. Lösningen blickar modigt framåt och skiljer sig från de andra deltagarna genom sin originalitet, säger en av jurymedlemmarna Timur Kärki, vd för Gofore.

Zoom

Headai och Positiivinen CV kammade hem segern och en prissumma på en miljon i Sitras tävling Ratkaisu 100. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva



Positiivinen CV är tävlingens andra vinnare. Avsikten med deras tävlingsbidrag är att barn och unga ska lära sig att identifiera sina styrkor och kompetenser på ett bredare plan. Man kan spara bilder av barnets kompetens i olika miljöer, i skolan, hemma, hos vänner och från fritidverksamheterna. Cv:n följer med barnet från daghemsålder och formar sig efter barnets individuella behov.

Juryn uppskattade hur genialt konceptet är i all sin enkelhet konceptet. Hur man identifierar kunskap och kompetens är kärnan i de vinnarlagens lösningar.