Det är troligtvis en meteorit som syntes och hördes vid halv sju-snåret. Andra teorier är att det var en klotblixt, en flygolycka, eller till och med ett ufo som lyste upp kvällshimlen.

– Våra ögonvittnen hörde kraftiga ljud och husen skakade till och med, berättar jourhavande brandmästare Mauri Saniola från Inari till Yle.

Han har fått rapporter från bland annat Nellim, Solojärvi och Ivalo, som alla ligger i Enare kommun, men till och med i Nordnorge och i Lochteå i Österbotten har man kunna se ljuset.

Fallet undersöktes till en början som en flygolycka, men från flygräddningscentralen kom snabbt information om att inga plan var försvunna.

– Vi utgår ifrån att det var frågan om en meteorit eller något liknande. Vi vet inte någon exakt position eftersom iakttagelserna har gjorts på ett så stort område, säger Saniola till Yle.

Saniola vill inte spekulera mer kring vad det var som flög i luften, i synnerhet eftersom hon inte själv såg händelsen.

Ett av de vittnen som Yle har pratat med heter Oula Kitti. När han körde hem från Karigasniemi vid Enare älv, fick syn på något underligt.

– Jag undrade vad sjutton det var för ljus som bländade mig, säger Kitti.

Ljuset blev starkare och starkare. Klockan visade strax över halv sju på kvällen.

– Det var en sådan där klotblixt, klar. Jag kan inte förklara, allt skedde så plötsligt. Den rörde sig neråt som ett stjärnfall, men var nog inget stjärnfall. Den var större, förklarar han

– Jag har aldrig sett något liknande, jag undrar om det var en meteorit, säger Kitti.

Ljuset verkade slockna eller falla plötsligt.

– Det var ett hemskt ljus! Det försvann vidare lika snabbt och försvann. Synd att jag inte hann önska mig någonting, skrattar han.

Enligt tidningen Lapin kansa fick räddningsverket flera samtal om en flygplansolycka och ryckte ut. Först såg man ett flammande objekt, sedan hördes smällar. Ungefär samtidigt laddades en bild upp på sajten Taivaanvahti, där man berättade om en klotblixt i Ivalo.