Det militära maktövertagandet i Zimbabwe har fått regionala och internationella aktörer att mana till lugn och en fredlig lösning som inte strider mot grundlagen. Och det pågår intensiva förhandlingar som tycks vara inriktade på en smidig och oblodig övergångsperiod efter president Robert Mugabes avgång.

– Att det har varit ett militärt ingripande är en känslig fråga, säger Sten Rylander, som var Sveriges ambassadör i Zimbabwe mellan 2006 och 2010.

Både Afrikanska unionen och det subregionala samarbetsorganet SADC har tydliga bestämmelser om att regeringar och regeringsskiften som sker genom militära kupper inte kommer att erkännas.

– Därför är det viktigt att det finns en legal status på de förändringar som sker i Zimbabwe. Om Mugabe tvingas bort utan förhandlingar kan det bli problem med de regionala organen, säger Rylander och fortsätter:

– Förhandlingarna är ganska svåra, och kan komma att ta tid, men jag tror ändå att Mugabe kommer att meddela att han avgår ganska snart.

Den katolska prästen Fidelis Mukonori, som är Mugabes själasörjare, har kallats in för att agera som mellanhand i samtalen mellan presidenten och generalerna.

Många afrikaner ser fortfarande Mugabe som en frihetshjälte medan västländer kritiserar honom för att vara en despot vars katastrofala hantering av ekonomin och viljan att tillgripa våld för att behålla makten har förstört ett av Afrikas mest lovande länder.

– Frågan är hur långt man kommer att gå för att se till att det blir ett värdigt avslut för Mugabe, som trots allt det han har gjort sig skyldig till under årens lopp också är en stor ikon i Afrika. Man kommer att vilja att han ska lämna under värdiga former.

Rylander tror att den tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa kommer att leda en övergångsregering med brett mandat att återupprätta rättstatsprincipen och stabilisera ekonomin i Zimbabwe.

– Militären och Mnangagwa är väldigt bestämda kring att det ska bli ett tydligt maktskifte och att Mugabe ska träda åt sidan. Vi får se vad som händer, det är väldigt spännande just nu.