Det stora EU-toppmötet, med regeringschefer från en majoritet av EU-länderna, handlar om rättvisa jobb och tillväxt. Men försnacket har snarare handlat om hur mötet kommer att påverka trafik och annat i Göteborg under dagen.

Mötesdeltagarna bor på hotell i centrala Göteborg, medan mötet äger rum i Eriksbergshallen på andra sidan om Göta älv. Polisen försökte därför att få mötet flyttat.

– Jag vet att polismyndigheten i form av chefen för Noa, Mats Löfving, har haft en dialog med regeringskansliet i frågan, sade Erik Nord, kommenderingschef vid polisen, i tisdags.

– Det var först under sommaren som det klarnade att det skulle bli det stora toppmöte regeringen hoppats på och då hade möjligheten att förlägga evenemanget på ett enda ställe försvunnit.

Redan i onsdags sattes de första avspärrningarna upp och när de första delegaterna började anlända i går stängdes delar av sträckan mellan Landvetters flygplats och centrala Göteborg av under vissa tider. Även i dag väntar stängda vägar, bland annat då mötesdeltagarna ska köras från hotellet till mötet och när alla delegater ska skjutsas till Landvetter för sina hemresor.

– På fredagen är det mer centrala Göteborg som blir påverkat och vid flera tillfällen, både när deltagarna ska till mötet och när de ska därifrån, säger Jenny Widén, presstalesperson vid polisen.

– Men det var relativt lite annan trafik ute under torsdagen, så vi hoppas att det blir så även under fredagen.

Under dagen kommer också ett antal demonstrationer att hållas, bland annat på Gustaf Adolfs torg i eftermiddag.