När man jämförde de 20 största städernas livskraft 2010 låg Vasa på fjärde plats. I den färska undersökningen, som bygger på år 2016, har Tammerfors gått förbi och Vasa är femma.

- Det är fortfarande verklig toppklass, säger politices doktor Timo Aro som gjort jämförelsen tillsammans med förvaltningskandidat Salla Tenho.

Jämförelsen bygger på olika faktorer inom bland annat region- och kommunekonomi, arbetsplatser, sysselsättning, dragningskraft och utveckling.

- Vasa ligger verkligt högt när det gäller absoluta siffror som arbetslöshetsgrad, arbetsmarknadsdynamik och skatteutveckling. Men när man studerar utvecklingen 2010-2016 ser man att det är svårt att få riktigt höga poäng när utgångsläget är så gott från början. Då sker inte positiva förändringar lika lätt. Kuopio har den största positiva utvecklingen men deras utgångspunkt var mycket lägre från början och då syns positiv utveckling genast, säger Timo Aro.

De tre städerna i topp på listan både 2010 och 2016 var Esbo, Helsingfors och Vanda. Städerna som klättrat mest på listan är Villmanstrand och Kuopio med tre placeringar. Kouvola har sjunkit mest, också med tre placeringar.

Timo Aro konstaterar att en sänkning från plats fyra till fem i jämförelsen är väldigt liten.

- Det beror främst på att befolkningsökningen i Vasa stannat av. Men Vasa har fortfarande kvar alla centrala element för framgång, till exempel ekonomi, sysselsättning och kunnande. Den grunden försvinner inte snabbt. Det är bara befolkningsutvecklingen som är ett litet orosmoln för Vasas del, säger han.